Introductie
Dubbele materialiteit, geïntroduceerd via de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), verplicht organisaties om niet alleen te rapporteren over hoe duurzaamheidskwesties hun financiële prestaties beïnvloeden ("outside-in"), maar ook over hoe hun activiteiten impact hebben op mens en milieu ("inside-out").
Maar dubbele materialiteit is méér dan alleen een rapportagevereiste – het is een strategisch hulpmiddel. Een goed uitgevoerde Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA) helpt organisaties, groot én klein, bij het identificeren en prioriteren van hun meest relevante ESG-thema’s. Daarmee vormt het een stevig fundament voor het ontwikkelen of aanscherpen van de ESG-strategie.
Veel organisaties worstelen echter met de praktische toepassing van DMA, zeker als die geïntegreerd moet worden met bestaande risicobeheersingskaders of bredere ESG-initiatieven.
Deze training speelt in op die behoefte. Je krijgt een heldere, praktijkgerichte aanpak aangereikt om dubbele materialiteit te begrijpen en toe te passen. De training helpt deelnemers om het concept effectief te verankeren in de organisatie en het in te zetten voor de vormgeving of actualisering van hun ESG-strategie.
Wat je leert
- Je leert het concept van dubbele materialiteit begrijpen.
- Je krijgt gedetailleerd inzicht in de vier kernstappen van een Dubbele Materialiteitsanalyse én hoe je relevante stakeholders daarbij betrekt.
- Je leert praktische methoden om je DMA te benutten bij het opstellen van een (ESG-)strategie voor je organisatie.
Programma
- Setting the scene: Juridische basis van dubbele materialiteit.
- Deep dive: Financiële én impactmaterialiteit – definities, perspectieven en voorbeelden uit de praktijk.
- DMA in de praktijk: Uitleg van de vier DMA-stappen (Voorbereiden – Identificeren – Beoordelen – Prioriteren).
- Interactieve sessies: Stakeholdermapping, identificeren en scoren van IRO’s (Impacts, Risks en Opportunities).
- Van analyse naar strategie: Vertaling van de DMA-resultaten naar een ESG-strategie.