Nieuws

Interoperabiliteit ESRS, IFRS en GRI voor het rapporteren over GHG emissies

26-04-2024
In dit artikel bespreken we uitvoerig de overeenkomsten en verschillen tussen GRI, IFRS en ESRS om u te ondersteunen bij het identificeren van mogelijke gaps in uw boekhouding van broeikasgasemissies.
Lees meer

ESG boekhouden: een gebalanceerde overweging tussen finance en duurzaamheid

12-04-2024
In dit artikel zullen we bekijken hoe technologie en tooling kunnen bijdragen aan duurzaamheid en naleving in de zakelijke wereld, door te praten met Kees Kerstens, mede-oprichter van Salacia Solutions - een in Rotterdam gevestigd bedrijf dat vooroploopt in het aanbieden van ESG (Environmental, Social and Governance) software as a service (SaaS).
Lees meer

CSRD in de praktijk: werken met de ESRS-datapunten

08-03-2024
De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) die de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vergezellen, bestaan uit 245 pagina's, twee algemene en tien thematische verslaggevingsnormen en 1231 datapunten. Hoe wordt er in de praktijk daadwerkelijk verwacht dat je met al deze informatie en deze vereisten werkt?
Lees meer

Het voorlopige akkoord over de CSDDD – wat houdt het in?

29-02-2024
Na een vier jaar durend proces zijn de EU-lidstaten het er niet over eens geworden om het voorlopige akkoord over de CSDDD goed te keuren na bezwaren van landen, waaronder Duitsland en Italië. In deze blog brengen we je op de hoogte.
Lees meer

Nieuw EU-klimaatdoel – 90% vermindering van broeikasgasemissies voor 2040

20-02-2024
Begin februari 2024 publiceerde de Europese Commissie haar aanbeveling voor een doelstelling voor 2040, waarbij deze werd vastgesteld op een vermindering van 90% vergeleken met de emissieniveaus van 1990. Wetgeving over hoe het doel in de praktijk omgezet moet worden, wordt verwacht wanneer de volgende Europese Commissie eind 2024 aantreedt.
Lees meer

De Evolutie van de B Corp Standard: de Toekomst van Duurzaam Ondernemen

30-01-2024
Als duurzaamheidsadviesbureau en B Leader volgen we de evoluerende B Corp certificeringsnormen op de voet. In 2022 startte B Lab een herziening van zijn prestatie-eisen en lanceerde een voorlopige consultatie, waarbij inzichten werden verzameld van meer dan 1.000 belanghebbenden over potentiële verbeteringen. Deze januari (2024) introduceerde B Lab de tweede consultatiefase met een bijgewerkte ontwerpversie van de normen. We zijn enthousiast om deze iteratie te verkennen, die streeft naar een aanzienlijke bevordering van inclusiviteit, gelijkheid en duurzaamheid in bedrijfspraktijken.
Lees meer

Het ripple-effect: de CSRD benutten om verandering te stimuleren

20-12-2023
Vandaag hebben we een gesprek met Hanneke Wisman, Directeur Finance, Risk and Control bij Dura Vermeer. De introductie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) heeft de aanpak van Dura Vermeer ten aanzien van rapportage beïnvloed. Benieuwd hoe? Lees hieronder het interview!
Lees meer

Duurzaamheidsrapportage raamwerken - updates en ontwikkelingen

20-12-2023
Vanaf boekjaar 2024 zijn organisaties in Europa, en dus ook in Nederland, verplicht om te rapporteren over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid, van beleid tot impact. De verplichting tot deze rapportage is het resultaat van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Updates en ontwikkelingen rondom deze en nog een aantal andere raamwerken worden in deze blog toegelicht.
Lees meer

Richting een rechtvaardige transitie: COP28 inzichten van Naspers-Prosus

20-12-2023
De 28e Conference of the Parties (COP28) van the United Nations Framework Convention on Climate Change vond plaats van 30 november tot 12 december 2023. Dit evenement bood een kans om de verweven uitdagingen van klimaatverandering en volksgezondheid aan te pakken. We gingen in gesprek met Gerald Naber, Senior Sustainability Business Partner bij Naspers en Prosus Groep, om hun inzichten en ervaringen met betrekking tot COP28 te verkennen.
Lees meer

Hoe rapporteer je in overeenstemming met zowel GRI als ESRS?

19-12-2023
Wat hebben het Global Reporting Initiative (GRI) en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) gemeen? Best veel. Er zijn echter ook enkele belangrijke verschillen. Stel dat je wilt rapporteren volgens zowel GRI als CSRD. Hoe kun je dit op de meest efficiënte manier doen? We vertellen je er alles over in deze blog.
Lees meer

Inzichten uit de Corporate Human Rights Benchmark

12-12-2023
De Corporate Human Rights Benchmark, uitgevoerd door de World Benchmarking Alliance, onderzoekt de best practices van bedrijven bij het ontwerpen en implementeren van een mensenrechtenbeleid. De resultaten van de benchmark tonen duidelijk aan dat bedrijven hun economische kracht moeten gebruiken om de risico's voor getroffen werknemers en gemeenschappen te ondersteunen en te verminderen.
Lees meer

CSRD in de praktijk: werken met de ESRS-datapunten

08-12-2023
De Europese Sustainability Reporting Standards (ESRS) die bij de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) horen, bestaan uit 245 pagina's, twee algemene en tien thematische rapportagestandaarden en 1231 datapunten.
Lees meer

Net Zero vs. Carbon Neutral: het belang van duurzaamheidsclaims

04-10-2023
In de strijd tegen klimaatverandering zijn termen als "netto nul" en "koolstofneutraal" populaire begrippen geworden in bedrijfsbesturen, politieke discussies en milieubewegingen. Hoewel deze termen op het eerste gezicht uitwisselbaar lijken, hebben ze duidelijke betekenissen en implicaties die van cruciaal belang zijn voor het begrijpen van de inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.
Lees meer

Dit is wat u moet weten over de TNFD

20-09-2023
Laten we niet met de natuur wachten totdat we het klimaat hebben opgelost: TNFD is klaar voor gebruik. De definitieve versie van de TNFD-aanbevelingen werd op 18 september gelanceerd met als doel organisaties te helpen bij het rapporteren en ondernemen van actie tegen opkomende natuurgerelateerde problemen, zoals het verlies aan biodiversiteit. Nu uit het laatste wetenschappelijke onderzoek blijkt dat we zes van de negen planetaire grenzen hebben overschreden, is het tijd dat we ernaar gaan handelen.
Lees meer

Expert blog: Inzichten in de implementatie van dubbele materialiteit

30-08-2023
Onze inzichten uit de implementatierichtlijnen om dubbele materialiteit praktischer te maken.
Lees meer

CSDDD verandert de manier waarop bedrijven Due Diligence doen

08-08-2023
De CSDDD stelt een bedrijfsverplichting tot due diligence vast die het identificeren, voorkomen, verminderen en verantwoording afleggen voor negatieve impact op mensenrechten en milieu omvat in de eigen operaties van een bedrijf, hun dochterondernemingen en hun waardeketens.
Lees meer

Europese Commissie neemt de delegated act op de eerste set van ESRS aan

02-08-2023
Op 31 juli 2023 heeft de Europese Commissie de gedelegeerde handeling over de eerste reeks Europese Duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS) aangenomen. In deze blog schetsen we de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de conceptversie.
Lees meer

Verder dan naleving: Dubbele materialiteit integreren in de strategie

16-03-2023
Leer meer over dubbele materialiteit door dit diepgaande interview over dubbele materialiteit met de algemeen directeur van 2Impact, Nishant Parekh, gespecialiseerd in duurzaamheidsrapportage, circulariteit en dubbele materialiteit.
Lees meer

Eerste set standaarden ingediend voor finale goedkeuring EC

26-11-2022
Lees in deze blog de 12 standaarden en een aantal belangrijke wijzigingen die zijn doorgevoerd.
Lees meer

De realiteit van materialiteit

21-10-2022
De stappen en struggles bij het bepalen van ESG prioriteiten
Lees meer