JDE Peet's

Dubbele materialiteitsanalyse
2Impact

De klant en de klantvraag

JDE Peet's is een van 's werelds grootste koffie- en theemaatschappijen met een merkenportfolio bestaande uit onder andere Douwe Egberts, L'Or, Senseo en Pickwick. JDE Peet's koopt koffie en thee in en exploiteert lokale productiefaciliteiten. Een wereldwijde aanwezigheid brengt een uitgebreide waardeketen met zich mee, variërend van landbouw, verpakking, distributie tot consumenten.

De vraag van JDE Peet's was om een dubbele materialiteitsanalyse (DMA) uit te voeren in lijn met de nieuwste ESRS (European Sustainability Reporting Standards) en rekening te houden met toepasselijke sectorstandaarden zoals GRI 13. Daarnaast moest de DMA dienen als input voor de strategie en audit-proof zijn.

In juli 2023 werd de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aangenomen door de Europese Commissie, die vereist dat alle grote bedrijven rapporteren over hun duurzaamheidsstrategie en prestaties. Een kernconcept van de CSRD is dubbele materialiteit, wat bedrijven verplicht om de materialiteit van duurzaamheidskwesties te beoordelen vanuit zowel een impact (inside-out) als een financieel (outside-in) perspectief.

Onze aanpak

Het proces van het uitvoeren van een DMA vereist een duidelijke aanpak. Samen met het kernteam, bestaande uit Finance, Risk en Sustainability, hebben we een 4-stappen aanpak opgezet en synergieën geïdentificeerd met Enterprise Risk Management en Business Planning. De 4-stappen aanpak, ook aanbevolen onder ESRS en door GRI, is als volgt: 1) definiëren, 2) identificeren, 3) beoordelen en 4) prioriteren.

Eerst definieerden we wat materialiteit betekent voor JDE Peet's, we stelden hun organisatorische context op en schetsten hun stakeholder groepen. Vervolgens voerden we uitgebreid desk research uit om potentiële materiële onderwerpen te identificeren. Via een enquête en interviews beoordeelden we de onderwerpen op impact en financiële materialiteit en identificeerden we belangrijkste impacts, risico's en kansen. Ten slotte organiseerden we expert-sessies die werden gebruikt om de resultaten te kalibreren en drempelwaarden te bepalen. Dit resulteerde in een prioritering van de onderwerpen die materieel zijn voor JDE Peet's, wat betekent dat ze deze onderwerpen zullen gebruiken als input voor hun strategie en rapportage.

"We waren blij met de kennis en expertise die 2Impact bracht. Ze daagden ons uit gedurende het project en zorgden ervoor dat de resultaten zinvol zijn voor zowel strategie als rapportage. Interne belanghebbenden waren ook tevreden met de robuustheid van het proces."

Hugo Stuurman
Global Sustainability Program Lead - JDE Peet's