De realiteit van materialiteit

2Impact
vrijdag 21 oktober 2022

dm2.jpg

Deze week hebben we een boeiende sessie gehost over dubbele materialiteit. 

 

Bedrijven zoals PostNL, Aegon, Rabobank, Corbion en Havenbedrijf Rotterdam zaten rond de tafel, en we bespraken uitdagingen en mogelijke oplossingen om het concept praktisch toe te passen binnen organisaties.

Onze gastspreker Jilde Garst heeft licht geworpen op de huidige staat van materialiteit door haar werk met WBCSD 'The Reality of Materiality' en recent artikel [Materiality Assessment Is an Art, Not a Science: Selecting ESG Topics for Sustainability Reports - Jilde Garst, Karen Maas, Jeroen Suijs, 2022 (sagepub.com)] over het onderwerp. 

 

Drie key takeaways:

  • Materialiteit kan en mag niet langer een aparte rapportageoefening zijn. Met de komende eisen van de CSRD worden bedrijven verwacht een duidelijk actieplan te onthullen en de voortgang te monitoren. Materialiteit als een apart rapportageproces handhaven zal alleen maar een grotere kloof creëren tussen de rapportages en de integratie van duurzaamheid.

     

  • Financiële materialiteit in duurzaamheidsrapportage is anders dan in financiële rapportage. Het moet worden bekeken met een bredere lens van ondernemingswaarde, rekening houdend met verschillende kapitalen zoals natuurlijk, sociaal, intellectueel en hun belang voor de financiële prestaties. Bijvoorbeeld, Talent (sociaal) zou financieel materieel moeten zijn in de dienstensector, aangezien omzetten en het concurrentievermogen van het bedrijf een sterke relatie hebben met menselijk kapitaal.

     

  • Enquêtes alleen zijn niet voldoende om financiële en impactmaterialiteit te bepalen. Expertinterviews en gerichte groepen zijn belangrijk om het juiste begrip van de twee perspectieven te krijgen. Deze kunnen worden aangevuld met secundaire gegevens zoals sectoronderzoek, peer reviews en media-analyse.

Blijf up to date 

Wilt u de laatste updates over duurzaamheidsrapportage ontvangen? Abonneer u hier op onze nieuwsbrief.

Bent u bezig met het opzetten van een dubbele materialiteitsproces en zoekt u wat begeleiding? Schrijf je in voor onze masterclass - Trainingen - 2Impact